Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

«Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ

Με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών και της Παγκόσμιας Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία, η ΜΚΟ Γραμμή Ζωής διοργάνωσε τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2012, ημερίδα με θέμα: «Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» που φιλοξενήθηκε από το  COORDINATORS CONGRESS CENTER (Αίθουσα «Ηelen»).
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Εκ των πραγμάτων, οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας. Όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη προσφορά τους, αλλά και για λόγους ευαισθησίας απέναντι σε μια ομάδα πολιτών που καθίστανται εκ των πραγμάτων όλο και πιο αδύναμοι, έχουμε όλοι την υποχρέωση να φροντίζουμε για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους.
Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, με τα προγράμματα και τις δομές που αναπτύσσει, προσπαθεί βασισμένη στην εθελοντική προσφορά να βοηθήσει όσο μπορεί στην κατεύθυνση αυτή. Το Κόκκινο Κουμπί, το πρόγραμμα του Εθελοντή Γείτονα, η Πανελλήνια Τράπεζα Αίματος για την Τρίτη Ηλικία, η Στήριξη μέσω των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών της Κοινωνικής Υπηρεσίας, η Νομική Υπηρεσία, το πρόγραμμα SILVER ALERT με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», η Γραμμή 1065 για καταγγελίες κακομεταχείρισης και κακοποίησης ηλικιωμένων με τη στήριξη του Ομίλου Forthnet και της Amitel Α.Ε., τα επισιτιστικά προγράμματα «Προσφέρουμε τροφή σε εκείνους που μας … ανέθρεψαν» και «Κάθε μέρα δίπλα τους!» με την υποστήριξη του  Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Τράπεζας Τροφίμων-Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας, είναι κάποιες από τις υπηρεσίες της ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, που προσπαθούν να παρέχουν στους ηλικιωμένους το αίσθημα ασφάλειας, κοινωνικοποίησης και αξιοπρέπειας που πρέπει να έχει κάθε πολίτης αυτής της χώρας.
Στην ομιλία του με θέμα «ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΖΩΗΣ»,  ο Γενικός Γραμματέας  του Δ.Σ της ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, κος Ιωάννης Κουτίβας αναφέρθηκε στα προγράμματα και τις δράσεις της Οργάνωσης και ιδιαίτερα στα επισιτιστικά προγράμματα που αναπτύσσει η ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ: «Για έναν χρόνο, 300 ηλικιωμένοι θα παίρνουν κάθε μήνα μία κούτα γεμάτη φαγητά ικανά να κρατήσουν για ολόκληρο τον μήνα και εύκολα διατηρήσιμα. Επίσης ένα οικονομικό βοήθημα 20 ευρώ για να αγοράσει κρέας και άλλα φαγητά που δεν μπορούν να διατηρηθούν στις κούτες. Τα υλικά προμηθεύεται , με χρήματα που  προσφέρει ο χορηγός του προγράμματος, το Ίδρυμα Λάτση, η Τράπεζα Τροφίμων- Ίδρυμα για τη καταπολέμηση της πείνας το οποίο επίσης τα συσκευάζει σε κούτες που φυλάει στις αποθήκες του για να τα διανείμει η Γραμμή Ζωής στους ηλικιωμένους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η οικονομική κρίση έχει βυθίσει τις φτωχογειτονιές της Δυτικής Αττικής στην πείνα και την ανέχεια, όμως οι κάτοικοι κρατάνε το χαμόγελο και την αισιοδοξία τους . Όλοι εμείς στη Γραμμή Ζωής θεωρούμε πολύ μικρό το δώρο που τους κάνουμε μπροστά σε αυτά που προσέφεραν αυτοί οι άνθρωποι στη ζωή τους.»
Η κα Μυρτώ-Μαρία Ράγγα, Ψυχολόγος-Γηραγωγός, Υπεύθυνη Προγραμμάτων και Δημοσίων Σχέσεων «50και Ελλάς», στην εισήγησή τη με θέμα: «Η ΕΝΕΡΓΟΣ ΓΗΡΑΝΣΗ: ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ», τόνισε: «Ως οργάνωση προσπαθούμε να προβάλουμε τη θετική εικόνα της ενεργού γήρανσης σε αντίθεση με το παθολογικό γήρας ώστε να αλλάξουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις απέναντι στα μεγαλύτερα άτομα. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη για τα θέματα που απασχολούν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και λειτουργούμε ως ομάδα πίεσης ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μεγαλύτερων ατόμων στην Ελλάδα. Συγχρόνως λειτουργούμε ως δίκτυο για αξιόπιστες πληροφορίες μέσα από τα ενημερωτικά μας δελτία και την ιστοσελίδα μας. Η Ελλάδα είναι πλέον γνωστό πως είναι η χώρα με τους γοργότερους ρυθμούς γήρανσης στην Ευρώπη! Οι πολιτικές συζητήσεις συχνά επικεντρώθηκαν στις αρνητικές προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού, όπως η αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών και των δαπανών υγείας ή την σμίκρυνση του εργασιακού δυναμικού. Πολλές φορές λόγω της απουσίας πληροφόρησης και ενημέρωσης δημιουργούνται προκαταλήψεις και αρνητική ατμόσφαιρα. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως η δημογραφική πραγματικότητα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται σαν ευκαιρία, η οποία χρειάζεται μια νέα εκτίμηση και προσαρμογή αρκετών οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών μέσα στην κοινωνία.»
Η Δρ Μαρία Καλογεροπούλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για την «ΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ: ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ»,  παρουσιάζοντας μελέτη του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με την οποία: «Το συνολικό κόστος ξεπερνά το 1,2 δις ευρώ»
Ο κος Κωνσταντίνος Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, στην εισήγησή του με θέμα:          «ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ: O ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» ανέλυσε το μήνυμα της οικονομικής κρίσης για την κοινωνία και τον καθένα μας προσωπικά και τις ψυχολογικές συνέπειες που έχει η οικονομική κρίση για τους ηλικιωμένους, ενώ τόνισε την ανάγκη να στρέψουμε την ενέργεια μας στους ηλικιωμένους που είναι ο εύκολος στόχος στην σημερινή πραγματικότητα.
Η Δρ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διευθύντρια του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Ιατρείου Μνήμης, Νοσοκομείου Υγεία, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας, απαντώντας στο ερώτημα:  «ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ  ALZHEIMER;», τόνισε ότι: «Τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές πρόοδοι στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία. Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι γνώσεις μας για τους προδιαθεσικούς παράγοντες, γεγονός που επιτρέπει σε σημαντικό βαθμό την πρόληψή της. Η διάγνωση σε πρώιμα στάδια είναι εφικτή, ώστε να επιτρέπεται η εφαρμογή πολλαπλών παρεμβάσεων φαρμακευτικών ή μη. Υπάρχουν φάρμακα που αποτελούν συμπτωματικές θεραπείες και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Οι οργανώσεις Alzheimer παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη συνολική διαχείριση της νόσου. Οι μη φαρμακευτικές θεραπείες έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.»
Η κα Ιωάννα Μάντζιου,  Κοινωνική Λειτουργός της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, Msc Προαγωγή και Αγωγή της Υγείας, μιλώντας για την «ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ - Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ» ανέλυσε την κακομεταχείριση των Ηλικιωμένων ως μείζον κοινωνικό πρόβλημα, και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για την Ευρώπη: «2,7 % (4 εκατομμύρια) του συνόλου των ατόμων άνω των 60 ετών βιώνουν σωματική κακοποίηση, το 19,4% (29 εκατομμύρια) βιώνουν ψυχολογική κακοποίηση, το 3,8% (6 εκατομμύρια) βιώνουν οικονομική εκμετάλλευση, το 0,7% (1 εκατομμύριο) βιώνουν σεξουαλική κακοποίηση κάθε χρόνο», ενώ τόνισε ότι «Οι μελέτες παρέμβασης στοχεύουν στην μείωση της κακομεταχείρισης χρησιμοποιώντας ψυχοεκπαίδευση των ηλικιωμένων, εκπαίδευση φροντιστών, εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, ενώ πρωτεύουσα σημασία έχει η κατοχύρωση του νομικού πλαισίου για την κακομεταχείριση των ηλικιωμένων.»
Η κα Αρετή Ντουμανά, Κοινωνική Λειτουργός της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, στην εισήγησή της με θέμα:  «ΠΑΠΠΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑ, Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΩΜΑ ΤΩΝ ΕΓΓΟΝΩΝ- Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ» ανέλυσε την προσφορά των ηλικιωμένων στη σύγχρονη οικογένεια, ειδικά στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης: «Παρά το ότι συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτούς με τον όρο: «οι απόμαχοι της ζωής», οι ηλικιωμένοι σήμερα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, όσο περίεργα κι αν ακούγεται αυτό.
Η εμπειρίες και οι γνώσεις τους είναι πολύτιμες για τους νεότερους, για την οργάνωση της ζωής μας και για τον καθορισμό των βημάτων που οδηγούν στην αποφυγή λαθών στη διαχείριση της οικογενειακής, επαγγελματικής και κοινωνικής καθημερινότητάς μας.
Ακόμα πιο πολύτιμη στις μέρες που ζούμε, είναι η εθελοντική προσφορά εργασίας των ηλικιωμένων στις οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ το σημαντικότερο ίσως από όλα, είναι η φροντίδα που προσφέρουν στα εγγόνια τους, τα παιδιά μας! Ο παππούς και η γιαγιά, εκτός του ότι δίνουν ανάσες χρόνου που στις σημερινές συνθήκες είναι τόσο πολύτιμες για τους γονείς, συμβάλουν αποφασιστικά και στην ήρεμη διαβίωση των παιδιών και στη σωστή τους διαπαιδαγώγηση από την οικογένεια, και τελικά στη διατήρηση του ίδιου του θεσμού της Ελληνικής Οικογένειας.»
Χαιρετισμό στην Ημερίδα απηύθυναν η κα Έφη Παλαιολόγου, Προπρόεδρος του Ροταράκτ Ομίλου Κηφισιάς και ο κος Παναγιώτης Καρναχωρίτης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Coordinators SA, που υποστήριξαν την εκδήλωση, ενώ το συντονισμό της Ημερίδας είχαν η κα Αθανασία Σιαφλέκη, Μέλος του Δ.Σ. της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής, Πρόεδρος 2012-2013 του Ροταράκτ Ομίλου Κηφισιάς και η κα Φωτεινή Κουράκου, Μέλος του Ροταράκτ Ομίλου Κηφισιάς
Ο στόχος της ΓΡΑΜΜΗΣ ΖΩΗΣ, από το 2006 που ιδρύθηκε, ήταν και παραμένει να σχεδιάζουμε, να υλοποιούμε και να υποστηρίζουμε προγράμματα δράσης, στην κατεύθυνση της εξασφάλισης μιας ποιοτικής και αξιοπρεπούς διαβίωσης της πιο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας. Φροντίδα, προστασία, αίσθημα ασφάλειας είναι  αυτά που προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ηλικιωμένους. Εθελοντισμός, ενεργοποίηση της κοινωνίας, αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επικοινωνίας, είναι τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να το πετύχουμε.

 

 

Πελίνα Θεοδοσίου
Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου