Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ: ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ SILVER ALERT HELLAS

Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας,
σωτήρια για τους ηλικιωμένους που αγνοούνται.

Εξαιρετικά ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου λειτουργίας για το SILVER ALERT HELLAS, το  Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων που έχει ενεργοποιήσει για την Ελλάδα η ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ.

Από την 12/04/2011, πρώτη ημέρα λειτουργίας του προγράμματος, μέχρι την 30/04/2012 ενεργοποιήθηκαν εξήντα ένα (61) SILVER ALERTS και έχουν εντοπισθεί σαράντα επτά (47) εξαφανισθέντες ηλικιωμένοι, εκ των οποίων οι είκοσι-οκτώ (28) βρέθηκαν σώοι και οι υπόλοιποι δέκα εννέα (19) θανόντες.

Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι εντοπίστηκαν εκατόν τριάντα (130) ηλικιωμένοι λίγο πριν εκδοθεί Silver Alert,  ενεργοποιώντας ουσιαστικά την αντίστροφη λειτουργία του.

Με την ενεργοποίηση ενός  Silver Alert υπάρχει η άμεση, έγκαιρη και λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων που μέχρι την έναρξη του προγράμματος, γινόταν μόνο από εθελοντές τοπικών συλλόγων και Ιστολόγια.

Ειδικά για έναν ηλικιωμένο, ο οποίος συνήθως ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή ή πάσχει από γεροντική άνοια ή Alzheimer κλπ, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Με τη λειτουργία του Silver Alert και τη βοήθεια των Ελληνικών Αρχών, των ΜΜΕ  και άλλων Φορέων ο χρόνος έναρξης της αναζήτησης ελαχιστοποιείται και σε πολλές περιπτώσεις αυτό μπορεί να αποβεί σωτήριο.

Ο ετήσιος απολογισμός (Απρίλιος 2011 – Απρίλιος 2012), τεκμηριώνει παράλληλα και αναμφισβήτητα την ανάγκη αντίστροφης λειτουργίας του Silver Alert για την εύρεση του οικογενειακού περιβάλλοντος ηλικιωμένων που είναι αγνώστων στοιχείων, πάσχουν από γεροντική άνοια & συναφείς διαταραχές και έχουν εντοπισθεί συμπτωματικά από δημόσιες υπηρεσίες (αστυνομία, δημοτική αστυνομία, ΕΚΑΒ, νοσοκομεία κ.α.) και απλούς πολίτες.

Το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων, SILVER ALERT, σε αγαστή συνεργασία με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, Ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής και τοπικής εμβέλειας, εκατοντάδες εθελοντές αναζήτησης, εθελοντές στην Εθνική Γραμμή SOS 10-65, συνεργάτες διαδικτύου και ενεργούς πολίτες, αλλά και χάρις στην αμέριστη χορηγική συμπαράσταση (Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, Forthnet και AMITEL Α.Ε.), αποδεικνύεται αποτελεσματικό και ενεργοποιεί άμεσα τα αντανακλαστικά των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων.

Η κοινωνία ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση της ΓΡΑΜΜΗΣ ΖΩΗΣ για ευαισθητοποίηση και εγρήγορση σε περιστατικά που αφορούν ηλικιωμένους. Αυτή, ακριβώς, η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, μας επιτρέπει σήμερα να εντοπίζουμε οκτώ (8) στους δέκα (10) ηλικιωμένους που έχουν εξαφανισθεί και έχει εκδοθεί Silver Alert για τον εντοπισμό τους.     

Πελίνα Θεοδοσίου
Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας

Τ: 210 6917125, 210 6990885
E-mail:pelina-communication@lifelinehellas.gr,  communication@lifelinehellas.gr, pelinath@yahoo.gr
www.lifelinehellas.gr  
http://www.facebook.com/group.php?gid=38809959733&ref=mfΗ Κοινωνική Υπηρεσία της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής κατά το χρονικό διάστημα 12/04/11 30/04/12 κατέγραψε τα ακόλουθα στοιχεία:

Εξήντα μία (61) εκδόσεις Silver Alert και σαράντα επτά (47) ευρέσεις εξαφανισθέντων ηλικιωμένων, εκ των οποίων είκοσι οκτώ (28) εντοπίστηκαν σώοι και οι υπόλοιποι δέκα εννέα (19) νεκροί. Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι εντοπίστηκαν εκατόν τριάντα (130) ηλικιωμένοι λίγο πριν εκδοθεί Silver Alert.
Για το 94% των ευρεθέντων ηλικιωμένων, τα οικεία τους πρόσωπα είχαν καταθέσει                                 τα δικαιολογητικά για την έκδοση S.A. μέσα στην πρώτη εβδομάδα από την εξαφάνισή τους.
Για το 89% των ηλικιωμένων που βρέθηκαν σώοι, τα οικεία τους πρόσωπα είχαν καταθέσει τα δικαιολογητικά για την έκδοση S.A. μέσα στο πρώτο τριήμερο από την εξαφάνισή τους.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι καταγραφές της Κοινωνικής Υπηρεσίας μαρτυρούν ότι 6 στους 10 ηλικιωμένους χάνονται λόγω ανοϊκών διαταραχών (λ.χ. Alzheimer, κενά μνήμης).              Εν προκειμένω, σε σύνολο 61 εξαφανισθέντων ηλικιωμένων, οι 35 έπασχαν από ανοϊκές διαταραχές και 26 ηλικιωμένοι εξαφανίστηκαν για άλλους λόγους (αυτοκτονικές τάσεις, κατάθλιψη κ.α.). Επιπλέον, 7 στους 10 ηλικιωμένους χάνονται σε αστικές περιοχές (43 εξαφανίσεις) και 1 στους 4 σε αγροτικές (15 εξαφανίσεις).

Συμπληρωματικά, αξίζει να σημειωθεί ότι στα 61 περιστατικά ενεργοποίησης Silver Alert       το 96% των αγνοούμενων ηλικιωμένων εντοπίσθηκαν εντός νομού και μάλιστα εξ αυτών  το 53% βρέθηκε σε ακτίνα 3 χλμ. από τον τόπο εξαφάνισης.   


 
ΚΛΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS 1065
(12.04.11 30.04.12)

Παράλληλα, η κοινωνική υπηρεσία της Οργάνωσής μας, δέχθηκε στην Εθνική Γραμμή SOS 10-65 δύο χιλιάδες τριακόσιες ενενήντα πέντε (2.395) κλήσεις, οι οποίες αναλυτικά αφορούν στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Ø  608 κλήσεις για Γενικές πληροφορίες – Ενημέρωση,     
Ø  334 κλήσεις για δηλώσεις εξαφάνισης και συγκέντρωση δικαιολογητικών,
Ø  88 κλήσεις για καταγγελίες κακοποίησης ηλικιωμένων,
Ø  538 κλήσεις για περιστατικά ψυχολογικής υποστήριξης,         
Ø  328 κλήσεις από πολίτες και δημόσιους φορείς (αστυνομικά τμήματα, λιμενικό σώμα, νοσοκομεία κ.α.) για περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων κατόπιν έκδοσης Silver Alert,          
Ø  210 κλήσεις από πολίτες και δημόσιους φορείς για περιστατικά εντοπισμού εγκαταλελειμμένων ηλικιωμένων (άνευ έκδοσης Silver Alert),         
Ø  289 κλήσεις για περιστατικά που η Γραμμή Ζωής ήταν αναρμόδια (παιδική κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία κλπ) και συνεπώς παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες.          Ενδιαφέρον εύρημα της απολογιστικής έκθεσης αποτελεί το γεγονός ότι σχεδόν 1 στις 4 κλήσεις που δέχεται στην Εθνική Γραμμή SOS 1065 η Κοινωνική Υπηρεσία της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής, αφορά στη διαχείριση περιστατικών ψυχολογικής υποστήριξης, ενώ περίπου 1 στις 5 κλήσεις σχετίζεται με την παροχή πληροφοριών για εξαφανισθέντες ή εγκαταλελειμμένους ηλικιωμένους.    
Οι ηλικιωμένοι για τους οποίους έχει εκδοθεί Silver Alert και αναζητούνται έως σήμερα  είναι οι εξής: ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΕΔΩ

Σ

ü 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου