Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ: «Κάθε μέρα δίπλα τους!» - Επισιτιστικό Πρόγραμμα Άπορων ΗλικιωμένωνΟι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα, μας έχουν επηρεάσει όλους και ακόμα περισσότερο την ευπαθή ομάδα των ηλικιωμένων, οι οποίοι είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται δραματικά. Είδαν δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος και εντεινόμενη βία με αποτέλεσμα την - σε πολλές περιπτώσεις - πλήρη αίσθηση μοναξιάς και αδυναμίας.Στη συγκυρία αυτή, η ΜΚΟ Γραμμή Ζωής, αισθάνεται ότι η κοινωνία, με όλες τις δομές της, πρέπει να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους αυτούς. Είναι τώρα κάτι περισσότερο από αναγκαίο να στρέψουμε το βλέμμα και το ενδιαφέρον μας στους ηλικιωμένους γονείς, συγγενείς και συμπολίτες μας για να ενισχύσουμε την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά τους και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά τους.

 

Με τη σύμπραξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Τράπεζας Τροφίμων- Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας, η ΜΚΟ Γραμμή Ζωής έθεσε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2012 το επισιτιστικό πρόγραμμα ετήσιας διάρκειας με τίτλο «Κάθε μέρα δίπλα τους», ενισχύοντας 300 άπορους ηλικιωμένους που διαβιούν στους Δήμους Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Σαλαμίνας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Περάματος και Μεγαρέων (Μέγαρα, Κινέττα, Νέα Πέραμος).


Η δράση αυτή χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιεί λόγω των έκτακτων αναγκών που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση.Η επιλογή των δικαιούχων του επισιτιστικού προγράμματος «Κάθε μέρα δίπλα τους» έγινε από την Κοινωνική Υπηρεσία της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής με κύρια κριτήρια την ηλικία, με προτεραιότητα την 4η ηλικία (75 ετών και άνω), το εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση και τα προβλήματα υγείας, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής άπορων ηλικιωμένων που μένουν μόνοι τους και δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στους χώρους όπου πραγματοποιούνται συσσίτια ή άλλες παρόμοιες δράσεις.

Η Τράπεζα Τροφίμων (www.traptrof.gr), Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1995 με πρωτοβουλία του Γεράσιμου Βασιλόπουλου με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων, έχει αναλάβει την παραγγελία, συσκευασία και αποθήκευση στις εγκαταστάσεις της των τροφίμων του επισιτιστικού προγράμματος, τα οποία στη συνέχεια διανέμονται κάθε μήνα από κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής στις οικίες των δικαιούχων ηλικιωμένων. Το μηνιαίο πακέτο που λαμβάνουν οι ηλικιωμένοι περιέχει ελαιόλαδο, ζυμαρικά, όσπρια, γάλα, φρυγανιές, κονσέρβες και άλλα απαραίτητα είδη διατροφής, σε ποσότητα ικανή πλέον του ενός μήνα, ενώ κάθε δικαιούχος ενισχύεται και με μηνιαίο οικονομικό βοήθημα για την κάλυψη των αναγκών του σε νωπά τρόφιμα, όπως κρέας, λαχανικά κλπ.Η Κοινωνική Υπηρεσία της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής προσφέρει, επίσης, την αναγκαία ψυχολογική υποστήριξη στους ηλικιωμένους, που υποδέχονται τη νέα αυτή πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης με πολλή χαρά, ενθουσιασμό και ανακούφιση.Στόχος μας είναι η συνεχής παρουσία στο πλευρό των ηλικιωμένων, με ανάπτυξη και άλλων δράσεων, στη λογική του σεβασμού στην αξιοπρέπειά τους, της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας και της διατήρησής τους ως ενεργών μελών της κοινωνίας μας.Πελίνα Θεοδοσίου
Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας
Τ: 210 6917125, 210 6990885
www.lifelinehellas.gr
http://www.facebook.com/group.php?gid=38809959733&ref=mf
 


·         Οι ηλικιωμένοι που εξυπηρετούνται μέχρι σήμερα με το «κόκκινο κουμπί» σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται στους 1045.
·         Η λίστα αναμονής των ηλικιωμένων που χρήζουν των υπηρεσιών του «κόκκινου κουμπιού» αριθμεί πάνω από 3.500 άτομα.
·         Οι εθελοντές γείτονες ανέρχονται στους 800, εκ των οποίων 400 είναι ταυτοποιημένοι με ηλικιωμένους, ενώ 350 είναι σε αναμονή ταυτοποίησης.
·         Από την έναρξη λειτουργίας (Απρίλιος 2011) του Εθνικού Συντονιστικού Προγράμματος έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων έχουν δημοσιοποιηθεί  67 SILVER ALERTS για ισάριθμους εξαφανισθέντες. Από αυτούς ανευρέθησαν 53, ενώ εκκρεμούν ακόμα 14 αναζητήσεις.
·         Mεγάλος είναι ο αριθμός κλήσεων των πολιτών προς την Εθνική Γραμμή SOS 1065 που παρέχει η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, για περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων, για καταγγελία περιστατικών κακοποίησης και για περιστατικά ψυχολογικής υποστήριξης.

Σε αυτόν τον αγώνα ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι πολύτιμη!                                                  
  ALPHA BANK 364 – 002101 – 094963          
  EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 167/296156 - 39Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου