Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ: Μέρα Ευθύνης!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και αφιερώνεται κάθε χρόνο σε κάποιο θέμα σχετικό με την υγεία.

 Το σύνθημα της φετινής Ημέρας είναι «Η καλή υγεία προσθέτει ποιότητα στα γηρατειά»

Με τη υιοθέτηση του θέματος ο Π.Ο.Υ. θέλει να επισημάνει αυτή την τάση αύξησης του πληθυσμού των ηλικιωμένων ατόμων παγκοσμίως και την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών για τους ηλικιωμένους στην κατεύθυνση της υγιούς και αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.

Στην χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες. Το 17,1% του πληθυσμού της χώρας μας ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, ενώ η πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον είναι το 2020 να πλησιάζει το 24%. Με τα δημογραφικά δεδομένα, λοιπόν, που έχουμε, σε λίγα χρόνια, το ¼ των κατοίκων αυτής της χώρας θα ανήκει στην ευαίσθητη αυτή ομάδα!

 Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας, ενώ η δημογραφική κατάσταση χαρακτηρίζεται από χαμηλή γεννητικότητα και αύξηση του προσδόκιμου ζωής και οι τάσεις δείχνουν ότι ο πληθυσμός θα συνεχίσει να γηράσκει.

 Οι στόχοι της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, είναι η προώθηση της υγείας σε όλη τη διάρκεια της ζωής και η δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς τους ηλικιωμένους που θα ενισχύει την ευημερία τους και τη συμμετοχή του, όπως επίσης η παροχή πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, μακροχρόνιας περίθαλψης και παρηγορητικής φροντίδας και τελικά, η αναγνώριση της αξίας των ηλικιωμένων και παροχή βοήθειας ώστε να νιώθουν πλήρως αποδεκτοί και ενταγμένοι.

Στην Ελλάδα του 2012, τίποτα από αυτά δε συμβαίνει.

-         Οι κρατικές υποδομές για τους ηλικιωμένους είναι σχεδόν ανύπαρκτες και, όσες υπάρχουν, υπολειτουργούν, συγχωνεύονται ή κλείνουν.

-         Οι συνεχείς μειώσεις των συντάξεων, μόνο τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης δεν εξυπηρετούν.

-         Οι περικοπές στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, πλήττουν ακόμη περισσότερο τη ζωή και την υγεία των ηλικιωμένων.

-         Η ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα, η φτωχοποίηση της κοινωνία μας, οδηγούν σε μεγαλύτερη απομόνωση και μοιραία, αποδέκτες της κατάστασης αυτής είναι σε μεγαλύτερο βαθμό οι ηλικιωμένοι.

-         Η πολιτική ηγεσία, «κατηγορεί» τους ηλικιωμένους ότι… «δεν πεθαίνουν κιόλας…» (!), ότι ζούνε πολύ και προσθέτουν βάρος στην Ελληνική Οικονομία!
Στην Ελλάδα του 2012, λοιπόν,  η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, δεν είναι μέρα γιορτής. Η Ελληνική Πολιτεία, δεν κάνει το καθήκον της απέναντι στους ηλικιωμένους και δεν δικαιούται να γιορτάζει σήμερα!

 Είναι όμως ΜΕΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ!

 Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, με τα προγράμματα και τις δράσεις της, αυτήν ακριβώς την ΕΥΘΥΝΗ προσπαθεί να κάνει πράξη. Στην αδιαφορία του κράτους, εμείς προσπαθούμε να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη των πολιτών, την εθελοντική προσφορά και την κοινωνική ευθύνη ως συνείδηση και όχι ως υποχρέωση.

 Το Κόκκινο Κουμπί, το πρόγραμμα του Εθελοντή Γείτονα, η Πανελλήνια Τράπεζα Αίματος για την Τρίτη Ηλικία, η Στήριξη μέσω των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας, η Νομική μας Υπηρεσία, το πρόγραμμα SILVER ALERT, η Γραμμή 1065 για καταγγελίες κακομεταχείρισης και κακοποίησης ηλικιωμένων, το επισιτιστικό πρόγραμμα, είναι κάποιες από τις υπηρεσίες που προσπαθούν να παρέχουν στους ηλικιωμένους το αίσθημα ασφάλειας, κοινωνικοποίησης και αξιοπρέπειας που πρέπει να έχει κάθε πολίτης αυτής της χώρας. Αυτά με τις μικρές μας δυνάμεις μπορούμε να προσφέρουμε, με τη βοήθεια των Εθελοντών και των Συνεργατών μας.

 Απαιτούμε από την Πολιτεία, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα με θέμα: «Η καλή υγεία προσθέτει ποιότητα στα γηρατειά»,  να αναλάβει τις ευθύνες της. Να σεβαστεί το δικαίωμα στη ζωή, των ανθρώπων που μας τη χάρισαν! Και με το γεγονός της ηρωικής πράξης του 77χρονου νωπό ακόμα, καλούμε τους κυβερνώντες να μην οδηγήσουν άλλο ηλικιωμένο στην αυτοκτονία!

 Πελίνα Θεοδοσίου
Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας
Τ: 210 6917125, 210 6990885
E-mail:pelina-communication@lifelinehellas.gr
www.lifelinehellas.gr  
http://www.facebook.com/group.php?gid=38809959733&ref=mf


·         Οι ηλικιωμένοι που εξυπηρετούνται μέχρι σήμερα με το «κόκκινο κουμπί» σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται στους 882.
·         Η λίστα αναμονής των ηλικιωμένων που χρήζουν των υπηρεσιών του «κόκκινου κουμπιού» αριθμεί πάνω από 3.500 άτομα.
·         Οι εθελοντές γείτονες ανέρχονται στους 800, εκ των οποίων 400 είναι ταυτοποιημένοι με ηλικιωμένους, ενώ 350 είναι σε αναμονή ταυτοποίησης.
·         Από την έναρξη λειτουργίας (Απρίλιος 2011) του Εθνικού Συντονιστικού Προγράμματος έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων έχουν δημοσιοποιηθεί  54 SILVER ALERTS για ισάριθμους εξαφανισθέντες. Από αυτούς ανευρέθηκαν 44, ενώ εκκρεμούν ακόμα 10 αναζητήσεις.
·         Mεγάλος είναι ο αριθμός κλήσεων των πολιτών προς την Εθνική Γραμμή SOS 1065 που παρέχει η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, για περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων, για καταγγελία περιστατικών κακοποίησης και για περιστατικά ψυχολογικής υποστήριξης.

Σε αυτόν τον αγώνα ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι πολύτιμη!                                                  
  ALPHA BANK 364 – 002101 – 094963            EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 167/296156 - 39Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου